Het Telen van Knoflook

Gezonde Knoflook

Knoflook kan je in principe op alle grondsoorten verbouwen. Let wel op de waterhuishouding van je tuin. Is je moestuin 's winters vaak nat, poot de knoflook dan op ruggen. De grond droogt dan beter op. Zit je juist op erg droge grond, poot de teentjes dan wat dieper dan aangegeven. Hiermee voorkom je groeivertraging in een droge periode.

Bemesting

Zorg voor een goede bemesting. Knoflook gedijd goed op vruchtbare grond. Gebruik je verse stalmest, poot de teentjes dan op de percelen die vorig jaar bemest zijn. Gebruik je compost of goed verteerde stalmest dan kan je ook poten op percelen die in het voorjaar zijn bemest. Je hebt ongeveer 0,5 m3 ( ongeveer 6 kruiwagens) stalmest of compost per 100 m2 nodig.

Vruchtwisseling

Zorg voor een ruime vruchtwisseling zodat de knoflook 1 x in de 6 jaar op dezelfde plek staat. Hiermee voorkom je witrot, een schimmelziekte, in je knoflook.

Knoflook planten

Splits de bollen in teentjes (laat de vliesjes er om zitten)en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed! De kans op een oogst van grote knoflookbollen is dan het grootst. Kleine tenen als pootgoed geven kleine bollen als opbrengst.

–>

Poot de knoflook bij voorkeur in het najaar. In het najaar gepote knoflook kan goed tegen vorst en geeft een hogere opbrengst dan planten in het voorjaar. Plant de teentjes vanaf half oktober tot uiterlijk half november. Plant ze op rijen met een afstand van 20 cm. De afstand in de rij is 10 cm. Stop de teentjes, met de punt omhoog, ongeveer 5 cm diep. Olifantsknoflook mag ongeveer 1 cm dieper worden gepoot en de onderlinge afstand in de rij moet circa 30 cm zijn. Ook de rijen moeten verder uit elkaar liggen.

Onderhoud

Bestrijd onkruid bij voorkeur met de hand. Schoffelen kan ook, maar doe dat niet te diep. Knoflook wortelt oppervlakkig en een beschadiging van de wortels kan leiden tot ziekten en lagere oogst.

–>

Heb je de wortels per ongeluk toch beschadigd, dan is het verstandig om direct weer aarde of compost op te brengen ( het zgn. mulchen), zodat de wortels weer kunnen groeien.

Oogsten

Oogsten kan vanaf begin juli. De planten zijn klaar om geoogst te worden als twee derde van de plant geel verkleurt. Rooi de plant met loof en al en doe het vooral voorzichtig; beschadigde bollen kun je minder goed bewaren. Droog de planten na de oogst in de wind en onder een afdakje. Als het bolomwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt zijn ze droog genoeg om naar binnen te halen. Knip de stengel en de wortels er af en sla ze droog op. Tijdens de groeiperiode kan de bol een bloemstengel geven.                 –>

Knip deze bloemstengel af voordat de bloem bloeit anders gaat dit ten koste van de bol. De stengel kun je verwerken in soepen, sauzen, salades, roerbak etc. Je kunt de stengel enkele dagen op water goed bewaren (net als een bloem schuin afsnijden). Voor degenen die dit jaar “Valverde” hebben besteld is deze vervangen door “Transylvanian”. De reden hiervan is, dat “Valverde” uit het assiortiment is genomen. Je kunt erop vertrouwen, dat “Transylvanian” van dezelfde kwaliteit is en dezelfde resultaten zal opleveren.

Ik wens je een goede teelt!